Lainaa rahaa


Valitse laina omilla ehdoillasi

Me kerromme sinulle lisätietoja erilaisista lainoista, niiden vaihtoehdoista ja lainanmyöntäjistä. Talousblogimme tulee jatkossa antamaan lisätietoja lainoista ja rahoituksesta ja sivustollamme on siksi hyvä vierailla aina silloin tällöin, jos raha-asiat kiinnostavat.

Tulemme jatkossa myös kertomaan lainatarjouksista tunnetuimmilta suomalaisilta lainanmyöntäjiltä ja tarvittaessa etsimme sinulle omia vaatimuksiasi vastaaman lainavaihtoehdon. Kerromme myös sivuillamme, minkälaisia erilaisia lainoja on saatavilla, ja miten ne eroavat toisistaan.

Löydä sinulle sopiva laina

Netti on nykyään täynnä erilaisia lainapalveluita, ja monet tarjoavat ristiin toistensa palveluita. Tämä voi tuntua välillä vaikeaselkoiselta, mutta taustalla on kuitenkin lainanhakijan tarve saada helpotus omaan vaikeaan tilanteeseen ja siihen mekin tällä sivustolla annamme lisätietoa.

On laina sitten pankkilaina tai yksityinen laina, se haetaan useimmiten todelliseen tarpeeseen. Harvat hakevat lainaa vain sen vuoksi että voi sen tehdä, koska jokaiseen lainaan liittyy takaisinmaksun yhteydessä erilaisia kuluja ja korkoja – eli jokaisesta lainatusta eurosta pitää maksaa yli euro takaisin, ja joissakin tapauksissa yksi lainattu euro voi olla kaksi maksettua euroa, joten kannattaa tutustua aina hakemaasi lainaan, sen ehtoihin ja todellisiin kuluihin.

Vakuudeton laina – mistä on kyse?

Lainat jaotellaan ylätasolla kahteen kategoriaan: vakuudellisiin ja vakuudettomiin. Laina on aina yksityishenkilön kohdalla yksityinen rahoitusjärjestely, missä osapuolina ovat lainanhakija ja -saada sekä lainanvälittäjä ja lainanantaja. Yksityishenkilö voi saada lainaa viralliselta pankilta tai yksityiseltä lainanmyöntäjältä.

Nykyiset yksityislainat ja pienlainat ovat yleistyneet lisääntyneen tarjonnan kautta ja lainoja käytetään moneen arkielämän tarpeeseen.

Yleensä pankkilainaa haettaessa hakijalta vaaditaan takuuksi omaisuutta tai toista takaajaa. Yksityisten lainanantajien pikavipeissä ja joustoluotoissa tällaista vaatimusta ei välttämättä ole vaan lainanhakija itse toimii lainan vakuutena.

Vakuudeton laina tarkoittaa juuri sitä, että lainanmyöntäjä ottaa itselleen suuremman riskin, kuin mitä pankit tekevät. Pankit varmistavat ”selustansa” eli lainan takaisinmaksun tuolla lainan edellytyksenä olevalla vakuudella, mutta yksityiset lainanmyöntäjät hyväksyvät itselleen suuremman riskin, joka onkin monesti se syy, miksi yksityislainan korko ja kulut saattavat olla pankkilainaa suuremmat. Vakuudettoman lainan myöntäjällä ei ole sitä pankin tyylistä varmuutta, että velallinen varmasti maksaa lainansa takaisin.

Yksityinen pikavippi tai pikalaina on hyvä vaihtoehto äkilliseen rahantarpeeseen, missä sinulla e ole aikaa käyttää viikkoa tai kahta pankkilainan saamiseksi. Pikavippi on nopeimmillaan tunnissa tililläsi siitä hetkestä, kun aloitit sen hakemisen.

Laina ilman vakuuksia on jo monen suomalaisen valinta, koska monet haluavat päätökset nopeasti, eikä haluta viettää aikaa turhaan pankkisaleissa tai neuvotteluissa. Jos siis tarvitse lisärahoitusta, ja olet varma, että saat maksettua lainasi sovitussa ajassa takaisin, laina ilman vakuuksia saattaa olla se oikea laina ja rahoituspäätös sinun tarpeeseesi.

Onko yksityinen laina parempi laina?

Jokaisen lainanhakijan oma henkilökohtainen ja rahoitustarpeen tilanne on erilainen eikä voida koskaan sano, mikä laina olisi paras mihinkin tapaukseen. Jokaisen lainan säännöt ja kulut ovat erilaisia, niin myös niiden takaisinmaksu ja tilille saapuminen. Se mikä lainatyyppi sopii kenellekin, on loppujen lopuksi lainanhakijan itsensä päätettävissä.

Yksityislainan hyviä puolia ovat sen nopeus ja se, että voit hakea lainaa yksin suoraan netistä ja käyttämällä lainanvälityspalvelua, saat tarjouksia useammalta lainanmyöntäjältä – koska olisit saanut vastaavaa palvelua pankista?

Yksityislainoissa voivat jopa lainaehdot olla paremmat kuin pankkilainassa, mutta voi olla myös toisinpäin. Siksi lopullinen vastuu on aina lainoissa hakijalla, on sitten myöntäjänä pankki tai yksityinen yritys. Jokainen laina tulee maksaa takaisin ja mielellään lainaehtojen mukaisesti, jotta lainansaanut välttyy turhilta lisäkuluilta. On myös tärkeätä ymmärtää, että lainaa tulee hakea tarpeeseen, ei siksi, että on kiva saada rahaa kulutukseen.

Jokainen laina on hakijansa yksityinen asia, henkilökohtainen päätös. Toiset haluavat jatkaa keskusteluja vanhan pankkinsa kanssa vaikkei se nopein vaihtoehto olekaan, kun taas toiset hakevat nopeutta ja saavat sen yksityisten lainanmyöntäjien kautta.

Etsi parhaat korot ja hae lainaa

Oikean lainan löytäminen saattaa olla välillä vaikeata, mutta erilaiset lainojen vertailupalvelut auttavat lainanhakijaa löytämään sen parhaan lainan itselleen. Eri lainojen korot vaihtelevat suuresti, samoin niiden takaisinmaksuajat. Takaisinmaksu aikaa muuttamalla myös lainankorko saattaa muuttua, joten lainanhakijan kannattaa olla tarkkana minkälaiseen lainaan ja takaisinmaksueriin päätyy. Perusajatuksena tulee kuitenkin olla järkeä ja toteutumiskelpoinen lainasuunnitelma, jonka mukaan laina maksetaan korkoineen takaisin.

Jos et ole varma, mitä korko tarkoittaa tai mitä kuluja lainaan todellisuudessa tulee, voit kysyä neuvoa ystäviltä tai tutustua netistä löytyviin korkoselvitykseen ja lainojen kuluselvityksiin. Useimmiten kuitenkin eri luotonmyöntäjien omat dokumentit ovat varsin selväsanaisin, joten ne kannattaa lukea rauhassa läpi.

Miten valitset itsellesi sopivamman lainan?

Sivustomme listaa neuvoja, lainoja ja tietoja, joiden tehtävänä on auttaa lainanhakijaa löytämään ja valitsemaan sopivin laina. Kaikkien lainojen korot ja kulut ovat erilaisia, joten aina kannattaa ja pitää tarkistaa lainojen lisätiedot ja mikäli sopimuspapereissa on termejä tai asioita, joita et ymmärrä, niistä pitää pyytää lisäselvitystä.

Vertaillessasi eri lainanantajien tarjouksia, löydät kyllä nopeasti itsellesi sopivimmat lainat, jonka jälkeen hakijan tulee tarkistaa lainaehdot tarkasti. Kun valitset parhaan vaihtoehdon, sinun ei tarvitse sitoutua kalliiseen ja korkeakorkoiseen vaihtoehtoon vaan saat valittua sen matalakorkoisimman lainan itsellesi.

Valittuasi lainanmyöntäjän ja lainan, pääset lopettamaa lainahakusi hyväksymällä tarjouksen. Saat päätöksen jopa minuuteissa tai joissain tapauksissa seuraavana aamuna ja myönteisissä päätöksissä lainasi on tililläsi minuuteissa.

Jos esimerkiksi päädyt joustoluottoon voit ottaa sitä varmuuden vuoksi hieman enemmän kuin omien laskelmiesi mukaan tarvitset ja taas jos päädyt yksityislainaan (LINK TO yksityislaina page), katso mahdollistaako lainanmyöntäjä esimerkiksi tarvittaessa lainan uudelleen ottamisen tai pois maksamisen nopeammassa aikataulussa. Lainan nopeammin poismaksaminen vähentää lainanhoitokuluja ja säästät rahaa, jos vain pystyt maksamaan lainasi etuajassa pois.